marți, 23 noiembrie 2010

Unde calatorim pentru a gasi cele mai interesante bazare

Turcia, Egipt si Maroc sunt tarile unde puteti gasi cele mai mari si frumoase bazare din lumeDaca v-ati hotarat sa mergeti la cumparaturi in aceste locuri trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si tehnici bune de negociereDe fiecare data cand mergem intr-o calatorie nu ne putem intoarce fara suveniruri, de aceea trebuie intotdeauna sa ne facem timp pentru cumparaturi.
 
Pentru multi dintre noi shopping-ul in magazine nu ni se mai pare atat de interesant, de aceea bazarele sunt o alternativa mult mai interesanta decat mall-urile. Targuielile din bazar poate ca fac tot farmecul cumparaturilor, dar si multitudinea produselor pe care le gasesti in bazare te lasa mut de uimire.


Din Istanbul nu trebuie sa ratati Marele Bazar


Un loc unde poti face cumparaturi tot timpul anului este Istanbul. "Daca Pamantul ar fi un singur stat, Istanbul ar fi Capitala acestuia" - a spus-o Napoleon Bonaparte, sintagma pe care o intelege orice turist care descopera minunile orasului de la Portile Orientului.
Marele Bazar este cu siguranta unul din locurile pe care nu aveti voie sa le ratati in vizita voastra in Istanbul. Aici va puteti exersa abilitatile de negociator si de aici puteti cumpara cele mai diverse suveniruri. Marele Bazar ar fi avut pe vremuri orice fel de marfa ti-ai putea dori, din orice colt al Pamantului. Astazi abunda insa in suveniruri, materiale contrafacute, kitschuri, carpete si bijuterii. Veti avea nevoie de energie, rabdare si putere de negociere cand vizitati Marele Bazar. Comparati preturile din Bazar cu cele din alte locatii si daca nu reusiti o negociere foarte buna, asigurati-va de calitatea marfii pe care o veti cumpara. Tot aici veti gasi si magazine de antichitati unde puteti cumpara suveniruri ce amintesc de marele Imperiu Otoman, ceramica deosebita, cele mai bune produse din piele. Pe toata intinderea Kalpakcilar Caddesi din Marele Bazar stralucesc metalele pretioase. Mai puteti cumpara fete de perna, fete de masa brodate, servicii de cafea decorate etc. Foarte interesante sunt si magazinele de lux Kapalicarsi Caddesi, pe drumul ce duce la intrarea in Bazar. Anumite magazine de bijuterii din afara Bazarului ofera garantii de calitate asa ca nu va grabiti sa cumparati la prima oferta. Bazarul Mirodeniilor poate fi cu adevarat fermecator. Plimbati-va si nu ezitati sa descoperiti si strazile alaturate. Veti putea negocia si cumpara amintiri nepretuite.


In bazarul din Cairo trebuie sa fiti atenti la negocieri


Construit de-a lungul Nilului, capitala Egiptului, fascinantul Cairo este un oras senzational in care locuiesc peste 15 milioane de suflete. Orasul este de asemenea plin de contraste, de la chemarile la rugaciune auzite din moschei la muzica europeana, de la tinerii studenti plini de viata la politia inarmata cu mitraliere pe strada, de la turistii galagiosi la localnicii si mai galagiosi, de la cartierele moderne la mahalale pline de mizerie precum Orasul Mortilor - case si colibe construite peste mormintele unui vechi cimitir. Aici, in cartierul Giza veti descoperi vestitele Piramide si Sfinxul.
Egiptul ofera o gama atat de larga de produse si o plaja atat de mare de produse incat abia in a doua sau a treia vizita in bazar veti descoperi cat de jos pot fi negociate preturile si ce reduceri incredibile poate un european sa obtina. In Cairo se afla unul dintre cele mai mari bazare din lume: Khan el Khalili, unde clientii pot achizitiona obiecte de artizanat, parfumuri orientale, bijuterii din argint si aur, articole de imbracaminte din bumbac de calitate, covoare tesute in stil oriental.
Daca ati ajuns in Cairo trebuie sa vizitati Muzeul de Egiptologie sau cel mai mare bazar din Africa de Nord. Ajunsi in bazar, cautati sa negociati un pret bun oferind cel mult 10% din prima oferta a vanzatorului. Insa, dincolo de fatada turistica binecuvantata de soare si Nil a orasului turistic, trebuie sa aveti grija pe unde va plimbati. Evitati orice remarca ce poate fi interpretata ca
antiislamica. Cairo este un oras islamic si aici chiar functioneaza cu influenta a ceea ce se numeste politia islamica. Incercati sa intelegeti sau macar sa respectati credinta localnicilor si intrati in moschee mereu fara pantofi si imbracati corespunzator. femeile ar trebui sa se imbrace conservator si, cel putin printre localnicii care respecta traditiile, atingerile intre femei si barbati nu sunt permise in spatiul public. Desi conditia femeii in societatea egipteana s-a imbunatatit in ultima perioada, veti observa multe femei acoperite din cap pana in picioare suportand caldura orasului. Primarii oraselor noastre ar trebui sa organizeze excursii in Cairo pentru a-si dovedi eficacitatea. Aici sunt zone in care ai senzatia ca salubritatea nu exista sau nu functioneaza. Traficul este infernal, rareori se respecta semafoarele sau regulile de circulatie, insa rareori gasim intersectii blocate. Socul cultural este semnificativ, la fel cum splendorile din Cairo te imbie sa vizitezi acest oras macar o data in viata.
In Marrakech evitati sa va plimbati singuri pe stradute necunoscute noaptea
Impartit in doua - orasul vechi si orasul nou - Marrakechul este vechi, incarcat de istorie si mister si plin de experiente nebanuite. Peisajele si arhitectura par desprinse din O mie si una de nopti. In piata centrala - Djemaa el Fna - veti descoperi imblanzitorii de serpi, ghicitorii, cei ce inghit foc, acrobatii, dansatorii si dansatoarele. In aceasta zona se afla si bazarul - alei intregi pline de marfa de unde puteti cumpara suveniruri si orice iarba sau mirodenie va imaginati sau va doriti. Aromele si mirosurile de aici sunt de neuitat si pot fi coplesitoare pentru vizitatorul neinitiat.
La fel ca si in Cairo, in bazar trebuie sa negociati. Vanzatorii vor fi foarte insistenti, insa daca va tin nervii duceti negocierile sub 20% din pretul oferit initial. Este de evitat sa va plimbati singuri pe stradute necunoascute noaptea, insa acest lucru e valabil in multe alte orase din lume. Incredibil si fermecator, Marrakechul va va asalta toate simturile.
Capcanele orasului: daca te ratacesti undeva intr-un oras european vei primi indicatii despre cum poti ajunge in locul cautat. In Marrakech daca intrebi de un loc, localnicii te vor duce ei insisi acolo. Atentie - se asteapta sa ii platiti pentru asta. Si nu se multumesc cu maruntis
In vreme ce fiecare tara si fiecare oras ofera vizitatorilor o aroma unica, sunt anumite locuri pe glob care sunt cu adevarat iesite din comun. Socul cultural este, insa, unul din motivele principale pentru care aceste orase merita vizitate macar o data in viata.


In casablanca puteti gasi unul dintre cele mai mari bazare din lume


Cel mai mare port al Marocului este casablanca. Aici pasesti pe largile bulevarde cu cladiri in stil art-deco si hispano-maure pe urmele lui Humphrey Bogart si Ingrid Bergman. Cunoscuta in Evul Mediu sub numele de Anfa, casablanca adaposteste si astazi cele mai mari universitati si monumente din Maroc, precum Universitatea Hassan II si Marea Moschee Hassan II. Partea moderna a orasului a fost construita in timpul ocupatiei franceze in jurul suburbiei Moorish. casablanca te incanta cu clima ei blanda, cu plajele sale la Oceanul Atlantic, cu magazine luxoase, dar si cu un aer rustic, putandu-se lauda cu unul din cele mai mari bazare din lume.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu