vineri, 4 mai 2012

VALEA M’ZAB – UN PEISAJ UNIC



Valea M’Zab se afla in Desertul Sahara, la 600 de kilometri distanta de orasul Alger, capitala Algeriei. In aceasta vale se pot vedea ramasite ale unor asezari foarte vechi, care au fost de-a lungul timpului ravasite de inundatii. Zona vaii M’Zab a fost ocupata de cel putin 1.000 de ani.

Structurile cu o arhitectura bizara, adaptate unui mediu semidesertic, dateaza de la inceputul secolului al 11-lea, si reprezinta realizarile unui grup de oameni cu idealuri puternice in ceea ce priveste religia si moralitatea.

Populatia Ibadi, a carei doctrina era la fel de puritana ca in cazul doctrinei radicale a Kharijismului, a dominat zona Maghrebului (care se intindea pe ceea ce azi cunoastem drept Algeria, Maroc si Tunisia) in secolul 10. Acestia au fondat un stat, a carui capitala, numita Thert, a fost distrusa intr-un incendiu in anul 909. Dupa acest incident, populatia Ibadi a cautat sa se stabileasca in alte zone, ajungand mai intai la Sedrata, pentru ca mai apoi sa se stabileasca in Valea M’Zab.

Aceasta vale a ramas drept marturie a unei culturi exceptionale, aflata in perioada sa cea mai glorioasa. Principiile care stateau la baza acestei societati erau respectul fata de familie, aceasta avand ca scop conservarea intimitatii si a autonomiei sale.

Source: http://algeria.ro/valea-mzab-un-peisaj-unic/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu