luni, 22 noiembrie 2010

Ce orase mai vizitam in 2011?

Orice isi doreste sa ajunga in mult orase din lume dar care sunt cele mai interesante locuri iar lonelyplanet.com ne propune o lista de zece orase. Pentru a intra in acest top un oras nu trebuie sa fie o metropola.
 

New York, primul loc


New York este cel mai populat oras din Statele Unite, zona sa metropolitana fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Este situat in statul New York, prescurtat NY (a nu se confunda!) si are statutul de cel mai mare oras al Statelor Unite inca din 1790, fiind de asemenea i primul ora capitala al statului i locul de numire a lui George Washington ca primul pre edinte al Statelor Unite. De mai bine de un secol a fost unul din centrele mondiale importante de comer i finan e. New York este de asemenea considerat unul din cele mai importante orase din lume datorita influen ei sale globale din mass media, educa ie, divertisment, art i mod . Orasul este de asemenea si un centru important al afacerilor externe,gazduind sediul Organiza iei Na iunilor Unite.
Multe dintre cartierele si monumentele orasului au o popularitate foarte mare in intreaga lume. Statuia Libert ii primea milioanele de emigran i ce veneau in America la sfar itul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea. Strada Wall Streetdin Manhattan este un centru financiar important inca din timpul celui de-al Doilea R zboi Mondial, si este sediul bursei americane New York Stock Exchange (NYSE). Ora ul gazduie te de asemenea unele dintre cele mai inalte cladiri din lume, incluzand Empire State Building. Turnurile gemene World Trade Center din Manhattan au fost distruse in atentatele din 11 septembrie 2001.


Cunoaste istoria orasului Tanger din Africa


Tanger este un oras in partea de nord-vest a Marocului, foarte aproape de stramtoarea Gibraltar. Tanger este cel mai important centru industrial dupa casablanca iar in 2008 avea o popula ie de circa 700.000 de locuitori. Istoria Tangerului este foarte bogata datorita prezen ei istorice a multor civiliza ii i culturi incepand din secolul al V-lea i.Hr.. In prezent ora ul se supune unei modenizari rapide. Printre proiectele se afla: construirea unor noi hoteluri de cinci stele de-a lungul litoralului; a unei zone comerciale moderne numite Tangier City Center; a unui nou terminal de aeroport i a unui stadion nou de fotbal. Economia Tangerului va beneficia mult i de pe urma construirii noului port Tanger-med.


Tel Aviv, un loc cu un ritm de via a alert si cu multe locuri de agrement


Tel Aviv este, dupa Ierusalim, cel mai mare ora din Israel, centru economic, de afaceri i cultural al arii. Este un oras cu un ritm de viata alert si cu multe locuri de agrement. Aici se afla sediile principale ale bancilor i ziarelor israeliene, de asemenea jumatate din marile companii i locurile de munca ale unui sfert din popula ia activa a Israelului. In anul 1909, cand a luat fiin a in mod oficial, urma sa devina cel dintai ora evreiesc din ara Sfant (Palestina, Eretz Israel) , dupa o pauza de doua mii de ani. Tel Avivul, impreuna cu ora ele vecine (Ramat Gan, Giv'atayim, Bat Yam, Holon, Bney Brak, Petakh Tikva, Ramat Hasharon, Rishon Letzion, Herzliyya), cu unele din care are chiar cateva strazi comune, formeaza un conglomerat urban numit "Gush Dan" ("Blocul Dan") , cu o popula ie de circa un milion de locuitori.


O calatorie in capital Noii Zeelande , Wellington


Wellington este capitala Noii Zeelande, cea de-a doua zona urbana a tarii si capitala cu cea mai mare popula ie din Oceania. Se gase te in regiunea Wellington in partea sudica a Insulei de Nord, in apropierea centrului geografic al arii.
Precum multe alte orase, aria urbana a capitalei Wellington se extinde mult peste limitele unei singure autorita i administrative. Prin Greater Wellington sau Regiunea Wellington se in elege intreaga zona urbana, plus zonele rurale ale altor ora e de pe coasta Kapiti, respectiv peste lan ul muntos Rimutaka pana la Wairarapa.


Valencia, al treilea oras spaniol ca marime


Valencia este capitala comunitatii autonome Valencia, din Spania. Este al treilea oras spaniol ca marime, si o arie industriala pe Coasta Azahar din Spania. Popula ia estimata a orasului propriu-zis este de 807.396 locuitori, conform estimarilor din 2006. Valencia este principala pia a de desfacere a produselor agricole pentru fermele inconjuratoare.Totodata, dupa cum se cuvine rangului pe care il poarta, ora ul e centrul regiunii, sediul a numeroase intreprinderi i un important nod de comunicare. Metropola este dominata de industria textila, de cea chimica i de cea a prelucrarii metalelor. antierele navale i fabricile de bere asigura, la randul lor, locuri de munca pentru localnci. Valencia mai este i cel mai important port mediteranean al Spaniei, alaturi de Barcelona.


Iquitos, Peru, un taram exotic


Iquitos este cel mai mare oras din p durile tropicale din Peru , cu o populatie de 370962.Este capitala regiunii Loreto si provincia Maynas .
In acest oras se poate ajunge numai cu avionul sau cu barca, Cele mai multe calatorii in oras se fac prin autobuz, motocicleta, sau ric_ auto (mototaxi, motocarro sau motokar).Transport la orasele din apropiere necesita adesea o excursie pe rau.
Clima este calda si umeda, cu o umiditate relativa medie de 85%. Rau este la cel mai scazut in octombrie.


Ghent, Belgia un oras frumos


Ghent este un oras si un municipiu situat in regiunea flamand a Belgiei. Acesta este capitala si cel mai mare oras din Flandra de Est . Orasul a inceput ca o asezare la confluenta raurilor Scheldt si Lys si in Evul Mediu a devenit unul dintre cele mai mari si mai bogate orase din Europa de Nord. Astazi este un oras ocupat, cu un port si o universitate .


Delhi, India


Delhi este un ora in nordul Indiei, in teritoriul cu acela i nume, format din orasul vechi Shahjahanabad, i ora ul nou, New Delhi(construit in 1911), care indepline te func ia de capitala, cu o popula ie de 11.505.196 de locuitori. Este principalul centru politic i administrativ al arii, nod important de comunica ii, mare centru financiar i comercial i poseda aeroportul interna ional Palam. Sunt dezvoltate industriile bumbacului, tricotajelor, chimico-farmaceutica, constructoare de ma ini, incal amintei, prelucrarii lemnului, alimentara i poligrafica. Are o universitate, un institut politehnic, mai multe muzee si teatre, monumente reprezentative pentru diferite perioade ale artei indiene si un artizanat.


Dupa ce apune soarele in Newcastle, incepe o alta viata


Cand soarele apune, Newcastle isi incepe a doua viata. Barurile si puburile din cartiere sunt foarte cunoscute. Indiferent care este preferinta ta: fie ca vrei sa stai la bar cu o bere sau sa degusti un vin bun, in Newcastle ai de unde alege. Aici poti gasi unele dintre cele mai interesante cluburi din Europa. Pentru a ajunge in Newcastle trebuie sa luati avionul pana la Londra si din capitala sa mergeti spre destinatie. Cazarea ajunge undeva pe la 100 de euro pe noapte.


Chiang Mai , cel mai important oras cultural din nordul Thailandei


Chiang Mai , uneori scris ca "Chiengmai" sau "Chiangmai", este si cel mai important oras cultural din nordul Thailandei , si este capitala provinciei Chiang Mai . Acesta este situat la 700 km (435 mile) nord de Bangkok , unde sunt printre cei mai inalti munti din tara. Orasul este pe raul Ping , un afluent major al raului Chao Phraya. In ultimii ani, Chiang Mai a devenit un oras modern si din ce in ce atractiv. Aproximativ 1 milion de vizitatori vin aici in fiecare an.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu