joi, 18 noiembrie 2010

Top 10 orase care i-au inspirat pe artisti

Ghidul Lonely Planet despre cele mai bune destinatii de vacanta in 2011 include un top 10 al oraselor care au inspirat artisti celebri de-a lungul vremii si care au lasat marturii asupra acestui lucru, pe primele locuri situandu-se Edinburgh, Sankt Petersburg si Buenos Aires.
 
1.Edinburgh - Majoritatea scriitorilor celor mai de seama din Scotia au fost influentati de capitala. Vizitati, de pilda, bizarul Muzeu al Chirurgilor (Surgeonsa"? Hall Museum) si veti descoperi, printre alte ciudatenii medicale, de unde si-a aflat Arthur Conan Doyle inspiratia pentru Sherlock Holmes.

2. Sankt Petersburg - Daca numele strazilor va suna familiar la prima vizita in Sankt Petersburg, este pentru ca ele apar atat de des in romanele rusesti. Gogol, Dostoievsky si Turgeniev au trait langa artera principala Nevsky Prospekt, iar centrul orasului a stat adesea la baza operei lor. In orasul rusesc veti gasi foarte multe muzee literare, de la casa lui Pushkin pana la locuinta lui Dostoievsky ori casa memoriala a lui Vladimir Nabokov.


3. Buenos Aires - E usor sa intrati in atmosfera literara vibranta a metropolei argentiniene, asta si pentru ca este foarte ieftin sa cutreieri ore in sir cafenelele elegante unde cei mai buni scriitori si-au petrecut si isi petrec inca timpul. De exemplu, stralucitoarea Café Tortoni, din centrul orasului, a fost frecventata de faimosul autor Jorge Luis Borges. Rasfatati-va in ambianta de tango la hotelul Mansion Dandi Royal si invatati dansul national al Argentinei la Academia de Tango alaturata.


4. Valparaíso - Poetul chilian Pablo Neruda a conservat in cuvinte tara sa mai mult decat orice alt poet, iar Valparaíso, orasul unde a locuit mai multi ani, l-a inspirat din plin. Chiar a dedicat o poezie casei sale de aici, "La Sebastiana", acum un muzeu dedicat vietii artistului.


5. Mumbai - Rolul de capitala a Bollywood-ului nu a indepartat Mumbaiul de traditiile sale puternic literare si de mostenirea sa artistica avangardista. Printre artistii celebri nascuti aici se afla Salman Rushdie: actiunea cartii sale "Copiii din miez de noapte" este partial plasata in Mumbai.


6. Havana - Fara a mentiona jazz-ul, capitala Cubei a fost o mare atractie artistica. Scriitorul american Ernest Hemingway a petrecut o mare parte din ultimii sai ani in Havana. casa lui este acum un muzeu - chiar si sticlele de gin folosit la prepararea cocktailurile sale sunt expuse. Mergeti pe traseul locurilor unde ii placea sa consume cate o bautura catre La Bodeguita del Medio, barul unde Hemingway isi savura mojito-urile.


7. Londra - Puteti pune la cale un pelerinaj foarte lung prin Londra, oras imortalizat de scriitori nenumarati, de la Charles Dickens la John Betjeman. Faceti din zona Marylebone o mecca pentru incursiunile in fictiunea politista. La 221B Baker Street veti gasi casa imaginara a lui Sherlock Holmes, cu un muzeu al detectivului alaturi. Mai sus, la Regenta"?s Park, Wilkie Collins a fost inspirat sa scrie "femeia in alb", dupa ce a auzit o femeie tipand dintr-un balcon.


8. San Francisco - Orice incursiune ar trebui sa inceapa de la sediul editurii City Lights Books, care in 1956 a publicat poemul, pe atunci radical, al lui Allan Ginsberg "Howl" ("Urletul"). Lecturile literare de la Six Gallery, unde si Allan Ginsberg si-a prezentat cele mai noi creatii, au devenit mai tarziu evenimentul care a adus in atentia publica generatia "beat".


9. Praga - Capitala Cehiei este un punct literar fierbinte. Franz Kafka este printre cele mai cunoscute produse ale orasului praghez. Puteti afla detalii despre viata si anii lui in Praga vizitand muzeul ce ii este dedicat.


10. Mexico - orasul a fost sursa de inspiratie pentru scriitorul american Jack Kerouac, ca de altfel pentru un grup din generatia "beat". De asemenea, celebrii artisti Diego Rivera si Frida Kahlo au locuit in capitala Mexicului. Pentru a admira opere ale lor, puteti vizita Museo de San Ildefonso sau Museo de Arte Moderno.


View the original article here


travel Tips Australia E-Book


Check it out!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu