miercuri, 27 februarie 2013

Biserica Sfantul Mihail Cluj-Napoca


Biserica-Sfantul-Mihail-Cluj-NapocaBiserica Romano-Catolica Sfantul Mihail este cel mai recunoscut monument de arhitectura gotica din orasul Cluj-Napoca si unul dintre cele mai reprezentative din intreaga Transilvanie . Locasul de cult construit intre anii 1350 si 1487 este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai grandioase monumente gotice din Romania , a carui dimensiuni va vor impresiona cu siguranta 70 metri in lungime si 80 metri in inaltime .
Se afla situata in Piata Centrala din orasul Cluj-Napoca ( inima Transilvaniei ) fiind clasificata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din tara noastra in anul 2010 unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din judetul Cluj . Constructia acestui locas de cult s-a realizat pe parcursul a doua etape prima a fost demarata in anul 1316 si a a continuat pana in anul 1390 dupa care a urmat o a doua etapa ce a inceput in anul 1410 cu finalizare in anul 1487 .
- See more at: http://www.reclamapetelefon.ro/extra/112-biserica-sfantul-mihail-cluj-napoca-.html

Biserica Sfantul Mihail Cluj-Napoca

luni, 18 februarie 2013

Gradina Botanica din Cluj Napoca


Gradina-Botanica-din-ClujSubordonata Universitatii Babes-Bolyai Gradina Botanica din Cluj Napoca este o institutie didactica, stiintifica si educativa. In anul 1920 profesorul Alexandru Borza a pus bazele acestui proiect. Gradina Botanica se intinde pe o suprafata de 14 ha, cu teren diversificat, potrivit sau adaptat pentru cresterea a peste 10.000 de categorii de plante.
Este impartita in mai multe compartimente ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Partea ornamentala gazduieste plante decoratice. In functie de anotimp aici putem admira primavara lalele, zambile, branduse sau narcise. Vara gradina este colorata de peste 350 varietati de trandafiri sau flori de gradina cultivate in intreaga lume : Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea si multe altele.

Gradina Botanica din Cluj Napoca

joi, 14 februarie 2013

Cetatuia din Cluj Napoca

Cetatuia-Cluj-NapocaCetatuia a fost prima cladire ridicata de habsburgi in Transilvania si a fost realizata de inginerul Giovanni Morando Visconti (1652-1717) in anul 1712. Acesta a ajuns in Transilvania in anul 1691 si in calitatea sa de arhitect militar sef al principatului a efectuat expertize la mai multe cetati, a proiectat unele noi si a intocmit o harta a Transilvaniei. Aceasta harta a fost publicata la Sibiu in anul 1699 si cuprinde harta fizica a teritoriului precum si imagini ale fortificatilor si oraselor din Transilvania.
In anul 1712 Visconti a inceput masuratorile pentru construirea cetatii din Cluj Napoca, a intocmit un proiect si l-a trimis spre aprobare la Viena. Acest plan cuprindea planul Clujului si propunerea construirii unei cetati pe dealul din partea de nord a orasului, o cetate de tip Vauban. Cetatuia urma sa comunice cu latura mediavala a orasului. Proiectul a fost aprobat in anul 1713 urmand ca aceasta cetate sa protejeze si controleze regiunea.

Cetatuia din Cluj Napoca